zaterdag 4 januari 2020

YWAM Medicalship


Hoihoi!

Gelukkig nieuwjaar! Inmiddels zijn we aangekomen in Papoea Nieuw Guinea! Deze week hebben we geholpen op het YWAM Medicalship dat op dit moment is aangelegd in Lae.



YWAM Medicalship
Het YWAM Medicalship is een schip wat langs de kust van PNG vaart om medische zorg te brengen. Ze bieden vooral tand- en kiesextracties en oogoperaties aan, omdat daar de meeste vraag naar is en het simpel en effectief is. Het is zo tof om de verhalen te horen van mensen die na zo'n lange tijd blind zijn een operatie van 20 minuten ondergaan en weer kunnen zien! Ook hebben ze kleinere boten om teams in het land te sturen.

Deze week was het erg rustig op het schip. Er wordt een tijdje geen medische zorg gegeven om alle voorraden bij te vullen en alles klaar te maken voor de volgende outreach. Een goeie tijd voor ons om te komen en ze daarbij te helpen!


Weekend
We kwamen aan op vrijdagavond en gingen daarmee het weekend in. Nog even geen werk dus. Op zaterdag hadden we vrij en konden we bijkomen van de reis. Ook gingen we naar de markt. Ik kan je zeggen, een markt hier in Lae is nogal anders dan in Nederland. Natuurlijk werden we door iedereen aangekeken. Er is nou eenmaal niet vaak een groep witte mensen te zien. Het was een hele beleving voor ons. Op het eerste gezicht kijken de mensen allemaal heel serieus, maar als je ze begroet (en zegt 'Avenun'=goedemiddag) worden ze helemaal blij! Ook hebben we fruit gekocht. Ikzelf heb een ananas, guave en kokosnoot gekocht, samen voor een euro. Dat is nog eens leuk boodschappen doen!

Zondag gingen we naar de kerk waar we 5 januari naartoe gaan en 2 weken blijven. Leuk om op deze manier alvast een voorproefje te krijgen! Het is een redelijk grote kerk, de band is voorzien van microfoons en versterkers, dus nog redelijk luxe! Natuurlijk werden we uitgebreid geïntroduceerd en werden er enthousiaste mededelingen gedaan over wat we gaan doen. Verder deden ze de dienst half in Tok Pisin (algemene taal in PNG) en half Engels, dus we konden de dienst toch nog een klein beetje volgen. De rest van de dag was vrij.


Aan het werk!
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag hadden we in de ochtend lessen, om de lesfase met genoeg lesweken af te ronden en moesten we werken van 10:30-17:00 met een uur lunchpauze tussendoor. 
Maandag en dinsdag heb ik verf van de grond geschraapt wat op de grond was gekomen tijdens de laatste keer dat ze hebben geverft.
Donderdag en vrijdag heb ik geholpen om de ankerketting naar boven te halen en te markeren met verf. Blijkbaar helpt dat om te weten hoever ze het anker moeten laten zakken?
Ookal heb ik redelijk veel gewerkt, ik had toch het idee dat dit niet de wereld aan het veranderen was ofso. Hoe maak ik nou het verschil met verf schrapen? Maar met deze kleine klusjes heb ik juist geleerd dat ze bij elkaar toch wel een verschil maken. Je moet soms even uitzoomen en bekijken waar je nou deel van bent. Wat als iedereen een klein klusje zou doen? Dat zou zeker een groot verschil maken! Dus wat heb ik geleerd deze week? Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. 

Ohja, we hebben geen wifi op onze telefoons. Er zijn twee computers op het schip met internet. Ik moet zeggen dat dat erg goed beviel. Je gaat nu veel sneller een spelletje met elkaar doen dan anders. Waarschijnlijk heb ik de komende weken ook geen wifi en waarschijnlijk ook geen internet. Alleen maar goed voor me! Kan ik lekker focussen op outreach.


Oud en Nieuw
Dinsdagavond 31 december hadden we een heerlijk diner en dessert op het dak van het schip om het oude jaar af te sluiten. Als DTS kregen we de opdracht om een programma te maken voor de rest van de avond. We begonnen met twee spellen. Vervolgens hebben we een lied en dans gedaan uit het programma wat we hebben opgetreden bij het kerstevenement. Daarnaast heeft een medestudent een lied solo gezongen en daarbij wat verteld. Daarna heb ik een getuigenis gegeven en een daarbij passende dans gedaan. Als afsluiting deden we een halfuur aanbidding. Erg tof dat we deze kans hadden om op te treden en wat over Jezus te vertellen. Een aantal vrijwilligers zijn niet christelijk, dus dat was extra tof!
Daarna hebben we samen nieuwjaar gevierd en op het dak gechilld tot laat. Nieuwjaarsdag hadden we vrij.


Tussendoor...
  • Hebben we sardientje (omgekeerd verstoppertje) op het schip gedaan
  • Hebben we alvast wat voorbereidingen gedaan voor wat we gaan doen in de kerk
  • Zijn we met een bootje naar een strandje gegaan (zie foto) en hebben we met de locals gezwommen 
  • Hebben we de tijd op het schip afgesloten met worship

-Anna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten