
Hey!
Ik heb al een keer een artikel geschreven waarom ik niet in de evolutie wilde geloven. (Die kan je hier lezen)
Maar kunnen evolutie en geloof, schepping, niet samen?
Een tijdje geleden ben ik samen met een vriendin naar een soort studie gegaan van de kerk over evolutie en schepping. Toen we daar (te laat) aan kwamen voelde ik een beetje ongemak, we waren veruit de jongsten. Het was dan ook van 15-25 jaar. Maar goed. Ook wij mochten er zijn. En zo begon onze les van twee uur lang over de evolutie.
Er zijn zes aanwijzingen dat we God als Schepper hebben.
1. Het heelal heeft een begin.
Zoals je vast al wel weet heb jij een oorzaak. Jij bent ontstaan op een bepaald moment. Net als de bomen die in het bos staan en de bloemen in je tuin. Ze hebben een begin. Zo heeft ook het heelal een begin, een oorzaak. De Schepper.
Alle dingen die wij kennen zijn afhankelijk. De bijen zijn afhankelijk van bloemen, de bloemen van de bijen en de regen en wij van water en eten. Er kan geen eindeloze reeks zijn van afhankelijke dingen. Eén ding moet onafhankelijk geweest zijn, God.
2. De fijne afstemming van het heelal.
Er moet een superintelligent ontwerper van het heelal zijn, want een levensvatbaar heelal vereist een onvoorstelbaar fijne afstemming.
Als bijvoorbeeld de aantrekkingskracht van de maan en aarde ook maar iets anders was geweest, was er geen eb en vloed, wat zeer belangrijk is voor de levensvatbaarheid.
3. De unieke eigenschappen van de aarde.
Zou de zwaartekracht ook maar iets groter zijn geweest? Dan zouden er geen bergen, dus geen waterstromen zijn.
Deze eigenschappen zorgen ook voor de levensvatbaarheid van de aarde:
- dagelijkse draaiing en de snelheid ervan
- hoeveelheid en eigenschappen water
- enige planeet met de 'goede soort' atmosfeer
- afstand aarde-zon
- zoutgehalte oceanen
- afstand aarde-maan
- baan aarde om de zon
De aarde heeft ook een verdacht veilige plek in de melkweg. Jupiter trekt namelijk alle meteorieten (die anders op ons zouden vallen) naar hem toe en is daarmee onze grote beschermer.
4. De complexiteit van een enkele cel.
Hierbij gebruikte de spreker een voorbeeld, namelijk een muizenval. Zo'n simpel iets. Plankje, wat ijzer, veertje, blokje kaas en je kan een muis vermoorden. Dit is gemaakt door iemand. Iemand heeft ooit de muizenval bedacht en is de ontwerper ervan.
Dan hebben we een cel. Bestaande uit nog kleinere delen wat allemaal samenwerkt om o.a. DNA te verwerken. Zo immens complex... Toch gelooft de mensheid dat dit is ontstaan uit toeval.
Waarom zou een simpele muizenval een ontwerper hebben en een complexe cel niet?
5. De uitdaging van het DNA
Ik heb pas les gekregen met biologie over de cellen, organellen en het DNA. Manmanman. Wat is dat ingewikkeld. Gewoon het idee al dat er in elk van je 100.000 miljard cellen een paar draadjes zitten met alle informatie over je doen en laten, kleur ogen, talenten, neusvorm, karaktereigenschappen en nog zoveel meer.
Is deze informatie dan ook toeval?
6. De mysterie van de menselijke geest.
Heb je wel eens gehoord van mensen met een bijna-doodervaring?
Er was eens een man die werd geopereerd. Maar tijdens de operatie stopte z'n hart. Hij kreeg het gevoel alsof hij naar boven steeg en zag een paar schoenen op het dak van het ziekenhuis. Al snel was hij weer bij bewustzijn door reanimatie. Hij vertelde over de schoenen op het dak en ze lieten het controleren. Er lag inderdaad een paar schoenen op het dak.
Evolutie verklaart niet waarom mensen
- Zo'n groot brein hebben
- goed en kwaad kunnen onderscheiden
- gevoel voor schoonheid hebben
Combinatie wetenschap en geloof
Tijdens aardrijkskunde en biologie werd ik altijd een beetje ongemakkelijk als we het over de evolutie hadden. Er werden van allerlei feiten benoemd die ik in m'n hoofd moest stampen maar volgens mijn geloof niet klopten. Dacht ik.
Nu heb ik een andere blik ontwikkeld. Nu kijk ik via deze uitgangspunten naar het ontstaan van de wereld:
- De Bijbel
- Alle waarheid is Gods waarheid (bv. leeftijd fossielen)
- Wetenschap is de verantwoording voor de schepping. Maar Gods opdracht.
- Geloof en wetenschap zijn geen vijanden, maar rakende cirkels.
Wij als christenen kunnen soms zo radicaal zijn. We lezen de bijbel zo letterlijk. Alleen wat in de Bijbel staat is waar. Hoe de (wetenschappelijk bewezen) miljoenen oude fossielen dan te verklaren zijn? Dat is gewoon niet zo.
Maar nu weet ik dat ik deze feiten mag aannemen. Het is immers wetenschappelijk bewezen. Het is een feit. Dan is het niet meteen niet waar, omdat de aarde volgens de stamregisters van de bijbel 10.000 jaar oud is.
Alle waarheid is Gods waarheid.
Ik geloof dan ook dat het ontstaan van de aarde te verklaren is door wetenschap én geloof.
-Anna
Disclaimer: Dit zijn voornamelijk aantekeningen van een preek van Hans Wulffraat, deze wijsheid komt dus lang niet alleen van mezelf ;)
Interessant! Ik lees meestal je posts over het geloof, maar toch geloof ik volledig in de evolutietheorie :P Maaaar, een vriendin zei laatst dat ze geloofde dat de 6 dagen waarop de wereld geschapen was, eigenlijk een langere periode zou zijn. Ze is dus wel gelovig, en gelooft in het scheppingsverhaal, maar ziet het dus op die manier, waardoor het dan weer een beetje meer van de evolutietheorie meekrijgt.
BeantwoordenVerwijderenMij lijkt het trouwens wel lastig om al die dingen van biologie te leren terwijl je gelovig bent. Juist omdat het tegen elkaar in gaat inderdaad.
En nog iets: wij hebben (voor een korte tijd) filosofie op school, maar daar wordt het geloof en wetenschap wél heel erg tegenover elkaar gezet. Maar inderdaad, misschien overlapt het wel bij sommige dingen.
Tof dat je het dan toch leest! En ja, ik heb wel eens gehoord van de theorie dat het in een langere periode is geschapen. Dat weet ik dan weer niet. In dat geval geloof ik toch nog even in de letterlijke tekst in de Bijbel.
VerwijderenNu zie ik dus inderdaad dat het heel goed samen kan! Behalve die darwin theorie, die vind ik dan weer nergens op slaan haha :)
Tja, ik snap wel dat je het nergens op vind slaan. Tenminste, als je het over die blobvis enzo hebt van je vorige artikel, haha! Maar ik geloof daar dus wel in. Ze bewijzen het zelfs met kleine proefjes. Snel voortplantende diertjes (iets als kevers ofzo, ik zeg maar wat) gaan steeds minder op elkaar lijken als je ze opsplitst in meerdere groepen. En ook: de sterkste overleven. Wie weet zijn vroeger de giraffen met een kortere nek uitgestorven en bleven de sterkste, met lange nek over omdat ze bij de blaadjes van de hogere bomen konden :P Ja, zo zie ik die evolutietheorie dus voor me, haha.
VerwijderenMaar ik ga je nergens van proberen te overtuigen, want misschien is het juist wel fijn als je een geloof hebt :) Dan voelt het misschien toch alsof er 'meer' is. Snap je me? :P
Ja klopt! Heb ik inderdaad met bio geleerd. Wat ik dus zei in m'n artikel, wetenschappelijke aantoningen zijn feiten. Deze waarheid is dus ook Gods waarheid. Ik zou dan niet weten waarom 'the survival of the fittest' niet waar zou kunnen zijn volgens mijn geloof.
VerwijderenWaar we dus meestal over struikelen is de Darwin-theorie. De 'tussenmensen/chimpansees' zijn namelijk nooit gevonden. Er is geen bewijs dat wij uit een chimpansee zijn ontstaan. Dit is dan ook geen feit, in die zin is het ook een soort geloof.
Ik kan ook nooit helemaal bewijzen dat ik ben geschapen door God, dit kan ik alleen maar geloven.
Ik geloof dan toch maar liever dat ik zorgvuldig ben gecreëerd dan dat ik uit een aap afstam :)
Aha, op die manier! Lang gesprek is het inmiddels trouwens :P
Verwijderen